Sări la conţinut

În luptă cu birocrația medicală

24 aprilie 2013

Ne putem da seama cât de mici și neînsemnați suntem, atunci când avem de înfruntat birocrația. O birocrație care este construită în așa fel încât să fie eficientă doar în a pune cât mai multe piedici cetățeanului.

În cele 20 de zile scurse de la precedentul articol, am avut de înfruntat sistemul medical românesc, pentru a îndeplini procedura stabilită de Ordinul MS 50/2004, cu modificările și completările ulterioare.

După ce, în sfârșit, am obținut toate semnăturile necesare pe procesul-verbal al comisiei de specialitate (o alergătură infernală între diferite spitale, încheiată după multe bătăi de cap), am depus acest proces-verbal la DSP.

Următorul pas părea cel mai simplu, dar s-a dovedit că nu e chiar așa.

DSP trebuia să contacteze mai multe clinici (menționate în PV), pentru a se putea selecta o clinică în care să mergem la transplant. Selecția e ca la licitație: sunt contactate trei clinici dintre care Ministerul Sănătăţii să o aleagă pe cea mai ieftină, căci, când e vorba de viața unui om, nu contează calitatea actului medical, ci costul intervenției.

Pentru a câștiga timp, până răspund clinicile, am făcut o serie de analize suplimentare, inclusiv un cross – match. Din fericire, mama lui Vlăduț e compatibilă, astfel încât, măcar în privința donatorului suntem ok.

Aceste analize ne-au zdruncinat nițel. Vlăduț are venele foarte subțiri, iar sângele i se coagulează foarte repede, astfel încât a durat vreo 2 ore și cel puțin 5 înțepături în diverse locuri pentru a i se putea recolta sângele necesar. În vremea asta, Vlăduț plângea de mama focului, căci nu înțelegea, sărăcuțul, de ce îl supunem la astfel de încercări.

Când am dus rezultatele la DSP, am aflat că ei sunt încă în așteptare, căci nu au primit răspuns de la clinicile contactate. Multe dosare zac la direcţiile de sănătate publică şi nu ajung la aprobare fiindcă nu sunt finalizate deoarece nu s-au primit oferte de la suficiente clinici pentru a o putea alege pe cea mai ieftină…

Ne-a venit greu să credem că nici o clinică nu a răspuns solicitării DSP timp de două săptămâni, mai ales că o familie cu o situație asemănătoare, care a contactat direct clinicile, a primit răspuns imediat.

Precizăm că noi am dorit să contactăm noi clinicile, dar DSP a zis că „nu se poate”, căci ei trebuie să facă corespondența (lucru inexact, căci Ordinul MS prevede clar că și pacienții pot contacta clinicile din străinătate). Mai mult, deși am depus la DSP documentele medicale traduse de traducători autorizați, în engleză și franceză, și le-am oferit toate actele scanate și în format electronic, pe CD, DSP a refuzat, căci „traduc și scanează ei”. Atitudinea DSP este total de neînțeles, practic ei irosesc câteva zile cu traducerea și scanarea, deși le puteau avea imediat, puteau trimite adrese oficiale la clinici încă din ziua depunerii dosarului….

Aflând de la DSP că nu au răspunsuri, am decis să contactăm noi clinicile. Am scris chiar și profesorilor care coordonează transplantul, acolo unde am avut datele (DSP a spus: vai, cum să-l deranjăm, că e profesor, nu se face!).Vinerea trecută am scris și în Belgia, și în Germania, și în Austria, și în Anglia și în Franța, iar răspunsurile au început să curgă imediat.

Din Franța, clinica din Strasbourg ne-a comunicat că ei nu fac transplant la copii așa mici, și ne-a recomandat să ne adresăm unui profesor din Paris. Contactat, acesta ne-a răspuns cu celeritate, răspunsul fiind, din păcate negativ, lista de așteptare la Paris fiind foarte lungă.

Germania și Belgia ne-au răspuns și ele chiar în aceeași zi (vineri) și a doua zi (sâmbătă, căci ei muncesc, nu ca noi) că se poate, și au și direcționat solicitarea departamentelor administrative, spre a fi calculate costurile implicate de transplant.

(Din păcate spitalul din Hamburg, care sunt cei mai buni în domeniul transplantului la bebeluși sub 1 an, au dat un cost estimativ uriaș, de 200000 euro, care nu va fi acoperit de DSP, deci aceștia sunt excluși din ecuație)

Ciudat cum nouă ne-au răspuns chiar și profesorii coordonatori, numai către DSP nu răspunde nimeni… Ne-am dus marți la DSP cu adrese de contact noi, și le-am arătat mailurile noastre, ca să se poată face „licitația”. Și atunci s-a dezvăluit misterul:

Titlul mailului nostru era „4.5 month old baby needs liver transplant”, iar scrisoarea era în corpul mailului, documentele medicale fiind atașate.

Titlul mailului DSP era „romanian public health authority”, sugerând un fel de „scrisoare nigeriană”, cu atât mai mult cu cât corpul mailului era gol, adresa de înaintare fiind pusă la grămadă în atașament. Iar majoritatea căsuțelor de mail din străinătate trimit direct la spam atât „scrisorile nigeriene” cât și mailurile fără conținut, doar cu atașamente… Nu au vrut să scrie o explicație în corpul mailului căci „vai, cum să scriem fără ștampilă???” Veche boală, ștampila asta!!!

Se explică, astfel, de ce nu le-a răspuns nimeni… Și ne întrebăm dacă e vorba de pură prostie, sau de incompetență. Căci când ești angajat plătit să ții legătura cu spitalele din străinătate, este inadmisibil să nu cunoști unele reguli de bază ale corespondenței cu spitale din străinătate.

Doar spitalele din Anglia și Austria nu ne-au răspuns, dar aici nu avem certitudinea că am folosit mailul corect, căci site-urile celor două spitale din Anglia nu sunt foarte clar făcute, și greu am găsit datele de contact pe poștă electronică, iar spitalele din Viena și Innsbruck au site-urile complete doar în germană, iar e-mailul menționat de spitalul din Viena nu era cel corect. Am rugat o prietenă din Viena să sune să vadă ce e cu dosarul nostru, a aflat adresa corectă, a retrimis ea datele și, în 10 minute am primit deja că acest nou dosar este deja pe masa profesorului coordonator, urmând să primim de urgență  și răspunsul privind acceptul.

Am cerut deja tuturor clinicilor care ne-au răspuns nouă să transmită către DSP toate datele necesare exact în forma cerută de DSP…

Vom duce mâine la DSP toată corespondența cu clinicile, precum și adrese de la noi clinici, astfel încât să le vină și lor cele 3 răspunsuri pentru „licitație”…

Sperăm să reușim să depășim cât mai repede această etapă căci, câtă vreme la DSP „timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim”, pentru Vlăduț timpul curge în defavoarea lui, fiind vorba de o numărătoare inversă…

Și ne rugăm ca organismul lui Vlăduț să reziste până vom reuși să ajungem la transplant…

From → Uncategorized

2 comentarii
 1. Buna ziua,

  Va rog frumos sa ma iertati ca nu am gasit pe site, dar va rog sa ma lamuriti despre urmatoarele:

  1. Suma exacta de care aveti nevoie
  2. Daca si cand ati fost programati pentrut transplant (sau urmeaza sa primiti imediat ce se va gasi un donator)
  3. Daca aveti cont de paypal

  Va rog, de asemenea, sa va faceti o pagina de „Contact”, cu numar de telefon si e-mail.

  Voi prelua si eu cazul la mine pe blog in zilele care urmeaza.

  Doamne-ajuta!

  • Mulțumim frumos.
   Din păcate încă nu știm suma exactă deoarece depinde de doi factori încă necunoscuți: Clinica selectată de Ministerul Sănătății și suma alocată de Minister. Din păcate, e o procedură mai greoaie, și e cala licitații, sunt contactate mai multe clinici, și trebuie să răspundă minim 3 (două în cazuri grave, deci și în cazul nostru). Corespondența cu clinicile din străinătate a fost derulată inițial de DSP București, care a tărăgănat lucrurile. Acum am corespondat și noi cu clinici din străinătate și avem 2 răspunsuri, așteptăm să vedem când va decide Min Sănătății care clinică e selectată și ce sumă va fi plătită din buget… De exemplu, Ministerul nu va achita controalele post transplant și nici șederea în străinătate după transplant, iar spitalul Universitar din Regensburg solicită ca perioada de ședere acolo să fie de circa 1 an…
   Programarea la transplant se va face după ce vom ști clinica și vom avea banii, donator va fi soția mea (eu nu pot, căci am și eu probleme cu ficatul)
   Am cont de paypal, dar nu știu să pun butonul pe blog…
   Mailul de contact este mihaibotan@yahoo.co.uk

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

andreanum & co

provincialii sufoca capitalistii. provincialismul e un mod de viata. capitalismul se invata

Cristi Petre's Blog

Est modus in omnibus rebus

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogeri au apreciat: